Home Stiri medicale Alarma depresie: tinerii sub 18 ani expusi riscului

Alarma depresie: tinerii sub 18 ani expusi riscului

16 Decembrie 2008
Alarma depresie: tinerii sub 18 ani expusi riscului
Depresia este un cuvant care provoaca intotdeauna teama, dar care se incarca cu intrebari si mai alarmante daca se refera la tineri si adolescenti. Din nefericire, statisticile arata ca depresia, o otrava a epocii noastre, este o boala de care sufera tot mai des si minorii. Potrivit statisticilor publicate cu ocazia 'Zilei mondiale a sanatatii mentale'', un procent de 3 la suta dintre copii si 8 la suta dintre adolescenti sufera de aceasta 'tulburare'.

Chiar si sub varsta de 18 ani, mai mult de un copil din o suta (11 la suta) trebuie sa se confrunte cu aceasta boala invizibila pe care, nestiind sa o definim in mod mai precis, o numim depresie, noteaza autorul unui articol aparut in ziarul Avvenire.

Un studiu realizat recent de Institutul stiintific 'E.Media' si de Universitatea 'Vita Salute' din cadrul Spitalului San Raffaele din Roma a demonstrat pentru prima data actiunea comuna a unor factori genetici si psihosociali. Acest studiu, publicat intr-una din revistele de prestigiu din domeniu, The Journal of Child Psychology and Psychiatry, si inca netradus in Italia, arata in esenta ca, alaturi de influente genetice de multa vreme cunoscute, factorii de mediu si factorii socio-familiari pot fi decisivi in aparitia unor episoade de depresie in randul tinerilor.

''Daca este adevarat ca aceasta problema la varsta evolutiei este legata de unele dimensiuni biologice - afirma Massimo Molteni, neuropsihiatru la institutul amintit - este la fel de adevarat ca prezenta unor factori ambientali, alaturi de datele genetice, se poate afla la originea fenomenului de depresie''.

Este vorba de o ipoteza care deschide calea, pe plan social, unor intrebari foarte dificile. intr-adevar, tinand cont de conditiile familiale si de mediu tot mai critice in care traiesc multi tineri este usor de imaginat ca numarul cazurilor de depresie vor creste. Totodata, multe din aceste situatii pot risca sa ramana multa vreme in letargie, pentru a exploda ulterior cu forme si mai ingrijoratoare.

Conditiile sociale se refera, fireste, la destramarea familiei, la divorturi; situatii care, dupa cum o dovedesc multe analize facute in Italia si in strainatate, se repercuteaza cu efecte negative asupra echilibrului psihologic al copiilor. Totusi, chiar si atunci cand condiitiile familiale sunt bune, exista contexte sociale, economice si culturale cu un puternic caracter precar, si care pot fi foarte riscante. Un tanar poate suporta multi stimuli din exterior, si deci trebuie sa gaseasca in propria familie un prim ecran capabil sa filtreze mesajele ce provin din exterior si sa i le faca comprehensibile.

Daca acest filtru nu exista, copilul ramane fara aparare; de aici decurge si riscul de depresie. Daca copilul, sau adolescentul, are deja o predispozitie genetica, aparitia acestei tulburari devine din pacate posibila.
Distrugatoare pot deveni si ''stimulentele'' ce provin de la mass media si care solicita aparatele emotionale fragile ale unui copil: anumite emisiuni tv care vorbesc despre omucideri, delicte, sex banalizat si alte subiecte de acest gen sunt din pacate foarte frecvente.

O persoana adulta, atunci cand sesizeaza o situatie de nemultumire, de bine de rau, isi da seama si se duce la medic. Adolescentul, sau copilul, are mai putina capacitate de a intelege ceea ce i se intampla, si, ca atare, se culpabilizeaza si nu spune nimic parintilor. Un copil demoralizat, trist, poate ajunge chiar si la suicid.

Situatia cea mai frecvent intalnita este aceea a tinerilor care isi spun ''eu nu mai valorez nimic'', riscand deci sa devina tineri ce nu mai au o motivatie. si in aceste cazuri, solutia salvatoare este prevenirea, care, tradusa in termeni educativi, inseamna atentie, respect, grija, prudenta, capacitatea de a doza da-urile cu nu-urile.
Sursa: Agerpres
1375 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate