Home Stiri medicale CoE critica Romania pentru conditiile de detentie si testarea de medicamente la un spital psihiatric

CoE critica Romania pentru conditiile de detentie si testarea de medicamente la un spital psihiatric

11 Decembrie 2008
Consiliul Europei (CoE) s-a declarat "extrem de preocupat" de administrarea de medicamente psihotrope in cadrul unor teste terapeutice intr-un spital de psihiatrie din Romania, unor pacienti care nu erau informati in mod adecvat, transmite AFP.

In timpul unei vizite a expertilor din iunie 2006, Comitetul antitortura (CPT) al Consiliului Europei a descoperit ca programe de cercetare biomedicala (teste cu medicamente psihotrope) erau desfasurate pe pacienti ai spitalulului de psihiatrie din Oradea, fara ca acestia sa fie informati in mod adecvat.

Intr-un pavilion al acestui spital, trei bolnavi psihici si doi barbati cu un grad mediu de redardare mintala, descrisi drept "cazuri sociale cronice", semnasera un document prin care consimteau sa fie folositi in cadrul acestor teste. Pacientii erau insa convinsi ca li se administreaza "medicamente speciale din strainatate", mai bune decat medicamentele din Romania, arata raportul publicat la Strasbourg, cu consimtamantul Romaniei, potrivit AFP.

Directorul spitalului nu era la curent cu protocolul in curs si nu stia nici macar daca testele au obtinut acordul - obligatoriu - al unei comisii de etica.

Acesti cobai pentru teste terapeutice faceau parte dintr-un grup de 11 persoane (sapte barbati si patru femei) internate "voluntar" in acest spital ca si "cazuri sociale" si fara a figura pe listele de pacienti. Grupul era folosit pentru treburi marunte si mai multi membri ai sai nu aveau voie sa iasa din spital, potrivit CPT, care se declara ingrijorat de statutul juridic al acestor pacienti/rezidenti.

Raportul arata pe de alta parte ca o proportie deloc neglijabila dintre detinuti au declarat ca au fost supusi la rele tratamente in timpul interogatoriilor de catre politia din Bucuresti si cea din Bacau. Detinutii afirmau ca au fost loviti cu pumnii, cu bastoane de cauciuc, cu o bata de baseball sau manerul unui pistol. O detinuta minora a declarat si ca a fost atinsa in mod indecent.

In inchisori, CPT a constatat o suprapopulare generala care obliga detinutii sa doarma mai multi in pat, in spatii mici, precum si lipsa aproape totala a activitatilor in afara celulei si servicii medicale insuficiente. in unele celule ale inchisorilor din Bacau, conditiile de detentie "ar putea fi calificate in mod justificat drept inumane si degradante", arata raportul.

CPT a fost informat, de asemenea, ca in centrele de detentie nu este iesit din comun ca cetatenii straini sa fie legati cu catuse de bare de metal fixate de pereti, la o inaltime de circa 50 de centimetri.
Sursa: NewsIn
1055 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate