Home Stiri medicale Consumatorii de droguri injectabile ar putea beneficia de servicii speciale

Consumatorii de droguri injectabile ar putea beneficia de servicii speciale

15 Decembrie 2008
Consumatorii de droguri injectabile ar putea beneficia de servicii speciale
Consumatorii de droguri injectabile ar putea avea parte de servicii speciale, cum ar fi accesul gratuit la seringi sterile, prezervative si teste HIV sau accesul la tratamentul substitutiv cu metadona inclusiv prin farmaciile cu circuit deschis, printr-un program creat de ARAS si RHRN.

Pentru ca destinatarii sa beneficieze de aceste facilitati, Asociatia Romana Anti-SIDA (ARAS) si Romanian Harm Reduction Network (RHRN), doua dintre cele mai mari organizatii care se ocupa de problemele consumatorilor de droguri, vor propune parteneriate cu institutiile care ar putea rezolva situatia acestora, printre care Colegiul Farmacistilor din Romania, ministerele Sanatatii, Educatiei, Muncii si Internelor, Administratia Nationala a Penitenciarelor si Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Municipiului Bucuresti.

"Ceea ce ne intereseaza in primul rand este reducerea riscurilor asociate consumului de droguri injectabile, adica raspandirea unor boli ca hepatita C si SIDA, supradozaj, sevraj sau excluziune sociala. Pentru aceasta vrem sa mobilizam penitenciarele, farmaciile si diferite insitutii aflate in subordinea Ministerului Sanatatii, cum ar fi Autoritatea de Sanatate Publica", a explicat, pentru NewsIn, directorul ARAS, Maria Georgescu.

ARAS si RHRN considera ca problema consumatorilor de droguri s-ar ameliora daca distributia de seringi sterile, prezervative si teste HIV s-ar face la o scara mai larga. Totodata propun solutii de consiliere, inclusiv in penitenciare, si tratament cu metadona.

"Daca ar apela la metadona, un medicament care contine substante similare heroinei, situatia dependentilor s-ar stabiliza. in primul rand ca ar lua pastilele la o anumita ora, gratuit, sau cu costuri minime, ar avea timp sa-si caute un loc de munca, sa se gandeasca la ei si ar disparea riscul infectarii cu HIV sau hepatita", precizeaza directorul executiv RHRN, Valentin Siminov.

In prezent, cele doua organizatii ofera astfel de servicii, dar la un nivel apreciat ca insuficient.

"Atat cat ne permit bugetele din proiecte, lucram cu persoane apartinand unor categorii dezavantajate, cum ar fi prostituatele si oamenii strazii si distribuim prezervative si seringi sterile. Sub acest pretext, oferim si consiliere. Daca ne-am duce la oameni sa le spunem direct sa se lase (de consumul de droguri, n.r.), nu am avea niciun rezultat. Dar daca, pe langa seringi, le vorbim despre cum sa reactioneze la supradozaj, cum sa-si protejeze partenerul sau cum sa se trateze cu metadona, avem mai multe sanse de reusita", mai spune directorul executiv RHRN.

Numai in Bucuresti exista peste 17.000 de consumatori de heroina depistati, iar specialistii estimeaza ca numarul lor real poate ajunge la 40.000.

Numarul clinicilor unde se poate face tratamentul de substitutie cu metadona este, insa, mult mai mic. "Sunt cateva sute de consumatori care au dreptul la tratament cu metadona in spitalele din Capitala, care sunt insa greu accesibile. Noi incercam sa introducem metadona, prin reteta, si in farmacii", afirma directorul ARAS.

Directorul ARAS atrage atentia asupra faptului ca, de la infiintarea Agentiei Nationale Antidrog (ANA), aflata in subordinea Ministerului Afecerilor Interne, Ministerul Sanatatii nu se mai implica in niciun fel in rezolvarea problemelor consumatorilor. "ANA trebuie sa se ocupe si de aspectele juridice si de sanatate, si de preventie, si de monitorizare. (...) este un hibrid si din cauza asta poate face greseli. in acest timp numarul consumatorilor creste, odata cu problemele conexe, cum ar fi raspandirea hepatitei C si SIDA", mai spune Maria Georgescu.

Sursa: NewsIn
1294 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate