Home Stiri medicale Elvetienii au decis ca prescrierea heroinei pentru dependenti sa devina politica guvernamentala

Elvetienii au decis ca prescrierea heroinei pentru dependenti sa devina politica guvernamentala

2 Decembrie 2008
Elvetia devine prima tara din lume care tranforma prescrierea heroinei pentru dependenti intr-o politica oficiala a sistemului de sanatate, dupa ce alegatorii au votat duminica la un referendum intr-o proportie covarsitoare, de 68%, in favoarea acestui plan, informeaza BBC News online.

Programul, care prevede injectarea drogului la o clinica, sub supraveghere medicala, a fost experimentat mai intai la Zurich in urma cu 14 ani si apoi s-a raspandit in intreaga tara. El prevede ca dependentii sa vina la clinica de doua ori pe zi, unde drogul le va fi injectat sub supravegehere medicala. Ei pot fi tratati si pentru alte probleme medicale, inclusiv pentru cele care tin de sanatatea mintala.

Sustinatorii programului spun ca a avut rezultate pozitive in cazul dependentilor pe termen lung si a fost redusa rata infractiunilor si deceselor legate de consumul si traficul de droguri. Oponentii sustin ca prescrierea heroinei va trimite un mesaj gresit catre tineri si le va face rau insisi dependentilor.

Votul in privinta heroinei a fost doar una dintre temele seriei de referendumuri in privinta politicii elvetiene referitoare la drogurile ilegale. Astfel, in ceea ce priveste cannabisul, elvetienii par sa fi transmis semnalul invers, respingand dezincriminarea acestui drog. Politia elvetiana de obicei inchide ochii la consumul moderat de cannabis, dar studiile recente care sugereaza ca folosirea pe termen indelungat a drogului poate fi mai daunatoare decat se credea a incurajat probabil un raspuns negativ pentru dezincriminare.

Potrivit rezultatelor provizorii citate de AFP, alegatorii din majoritatea cantoanelor elvetiene au respins dezincriminarea folosirii cannabisului. in cantonul Neuchatel, 71,5 % dintre alegatori au spus "nu" acestei propuneri, 69,7% la Friburg, iar 62,1% la Geneva.

In schimb, initiativa prezentata de o asociatie, care propunea ca infractiunea de pedofilie sa nu poata fi prescrisa, a obtinut 51,9% din voturi, adica sufragiile a circa 1,2 milioane de alegatori.

Guvernul si principalele partide politice, cu exceptia Partidului Poporului Elvetian (SVP, de extrema-dreapta), s-au impotrivit acestei initiative, reamintind ca doar in urma cu cateva luni, in iunie, Codul Penal fusese deja modificat. in virtutea acestei modificari, victimele pot sesiza justitia pana la varsta de 33 de ani, independent de data crimei. Autorii initiativei aprobate duminica sunt insa de parere ca aceasta limita trebuie sa fie suprimata.

Patru elvetieni au fost arestati in septembrie in urma dezmembrarii unei retele de pedofilie pe internet, fiind invinuiti de "acte de ordin sexual" comise asupra copiilor si de fabricare de imagini si filme cu caracter pornografic care au ca protagoniste fetite. Circa 600 de germani ar fi fost implicati in aceasta retea.
Sursa: NewsIn
1016 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate