Home Stiri medicale Realitatea virtuala in psihoterapie, metoda aplicata la Universitatea Babes-Bolyai

Realitatea virtuala in psihoterapie, metoda aplicata la Universitatea Babes-Bolyai

25 Iunie 2008
Terapia virtuala este o metoda utilizata in premiera in psihoterapie la Universitatea Babes-Bolyai, din Cluj Napoca.
Psihoterapeutul Anton Raluca a declarat, pentru ROMPRES, ca aceasta metoda ajuta la stabilirea diagnosticului in cazul copiilor cu ADHD, pentru a evalua lipsa de atentie a acestora, dar este folosita si in tratamentul unor fobii precum fobia de avion, de paianjen, anxietate, durere cronica, mai ales in zona lombara.
Specialista a accentuat asupra faptului ca metoda realitatii virtuale este o metoda cu rezultate excelente in aceste afectiuni atat la copii, cat si la adulti. Ea a adaugat ca in ceea ce priveste ADHD afectiunea nu este atat de raspandita pe cat se crede. Hiperactivitatea copiilor de cele mai multe ori este normala. Un lucru trebuie avut in vedere in ceea ce priveste educatia copiilor, si anume ca parintii sa le acorde mai multa atentie, sa-i recompenseze atunci cand trebuie iar in cazul in care au gresit pedepsele sa fie aplicate pe loc, nu mai tarziu.
Educatia pe care o primesc copiii azi vine din mai multe parti, bona, educatoare, parinti, iar copilul, la un moment dat, nu mai stie ce sa aleaga. in aceasta situatie, parintii au un rol extrem de important, a subliniat psihoterapeutul.

Raluca Anton s-a referit si la terapiile in cazul copiilor cu autism, pentru care exista programe pe calculator, care simuleaza diferite stari emotionale, pe care acesti copii le pot diferentia si invata. Specialista a spus ca nu se cunosc cauzele acestei afectiuni si, ca urmare, nu se vindeca. Ceea ce se poate face pentru copiii cu autism este cresterea capacitatii de a interactiona cu cei din jur si scaderea agresivitatii la unii dintre acestia.

Medicul a mentionat ca acesti copii nu e bine sa fie izolati, dar e bine sa se lucreze cu fiecare in parte. Ei pot face lucruri standard, cum ar fi sa lipeasca timbre fara sa se plictiseasca, sa impatureasca servetele, unii pot face reproduceri dupa picturi.

De asemenea, Raluca Anton s-a referit si la faptul ca nu sunt multe centre speciale pentru acesti copii. Ea a spus ca din toamna se intentioneaza sa se aduca la Cluj un robot cu care sa se lucreze cu copiii cu autism.
Sursa: Rompres
1048 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate