Home Stiri medicale Revista Romana de Psihanaliza, lansata la Institutul Cultural Roman

Revista Romana de Psihanaliza, lansata la Institutul Cultural Roman

23 Septembrie 2008
Primul numar al Revistei Romane de Psihanaliza, publicatie editata de Societatea Romana de Psihanaliza, care-si propune sa realizeze un dialog cu lumea culturala romaneasca, a fost lansat, joi seara, la sediul Institutului Cultural Roman.

Un nou inceput, in prelungirea unor initiative publicistice datand din perioada interbelica, continuate dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, publicatia, de nivel academic, se adreseaza, potrivit directorului revistei, Vasile Dem. Zamfirescu, unui public specializat, format, in Romania, din 50 de specialisti, dar si mediilor internationale de gen, fiind redactata, in limbile franceza si engleza. in paginile publicatiei semneaza nume prestigioase, precum Jacques Andre, Bernard Golse, Fausto Petrella, Nadia Bujor, Brandusa Orasanu, Vera sandor. Articolele sunt grupate in rubrici cu o larga acoperire - Psihanaliza clinica, Psihanaliza teoretica, Istoria psihanalizei, Cercetari, Psihanaliza aplicata, Carte psihanalitica.
"Speram ca revista sa faca posibil un dialog cu marile teme din zona europeana", a apreciat, la eveniment, Mircea Mihaies, vicepresedinte al Institutului Cultural Roman, in timp ce Alfred Dumitrescu, presedintele Societatii Romane de Psihanaliza, a afirmat ca revista doreste "crearea de punti intre lumea psihanalizei si mediile culturale romanesti".

Brandusa Orasanu, membru in comitetul stiintific al revistei, a anuntat ca urmatorul numar va include mai multe articole semnate de specialisti romani, iar cel de-al treilea va reuni comunicarile participantilor la Colocviul International de Psihanaliza, care se va desfasura la Bucuresti, in perioada 30 octombrie-1 noiembrie 2008, sub inaltul patronaj al presedintelui Romaniei.
Aceasta si-a exprimat speranta ca, in functie de fondurile existente, "la un moment dat, publicatia sa devina bilingva, in sensul ca o parte dintre articole sa fie traduse si in limba romana".
Apreciind acest prim-numar ca unul "extrem de substantial si interesant", criticul literar si jurnalistul Simona Sora a atras atentia ca, pentru a gasi audienta pe care si-o doreste in lumea culturala romaneasca si in "mediile instruite" din tara noastra, revista trebuie sa incerce o deschidere catre acest public, prin ceea ce aceasta a numit "degajarea limbajului de jargonul de specialitate".

"Eu nu spun sa deveniti o revista de popularizare, dar, este, cred, nevoie de o deschidere si spre publicul interesat, care nu stapaneste neaparat un jargon stiintific si care este interesat de acest domeniu, asa cum, in perioada interbelica s-au realizat unele incercari in acest sens", a spus Simona Sora.
Sursa: Agerpres
1181 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate