Home Vox medici Articole Andrei Sorin Ilie Andrei Ilie (Oxford): "Poti face stiinta de calitate si cu bani putini"
Vox medici - Doctor Andrei Sorin Ilie
articol pe larg
Andrei Sorin Ilie
Medic generalist
In timpul facultatii, la Catedra de
Fiziologie din cadrul UMF Carol
Davila Bucuresti, Andrei Ilie a
folosit inregistrari EEG la
sobolani pentru a investiga
modificarile activitatii electrice
a creierului in conditiile lipsei
de aport energetic (accident
vascular cerebral sau stop
cardiac). Studiile vezi tot

Andrei Ilie (Oxford): "Poti face stiinta de calitate si cu bani putini"

18 August 2010

"Uneori poti face stiinta de calitate si cu bani mai putini, cum la fel de bine poti esua folosind echipamente foarte scumpe si numeroase fonduri de cercetare", sunt cuvintele doctorandului Andrei Ilie, cercetator in Neurostiinte la Universitatea Oxford din Marea Britanie.

Andrei a inceput activitatea de cercetare inca din primul an de facultate, pe cand era student la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti. Sub indrumarea prof. dr. Leon Zagrean si a dr. Mihai Moldovan, tanarul s-a dezvoltat ca si cercetator, reusind sa obtina o bursa pentru un program combinat masterat - doctorat la Universitatea Oxford.

Diferente intre sistemul medical romanesc si cel englez

"Principalul motiv pentru care am ales Anglia a fost caracterul aparte al programului de studiu. Anul de master inaintea doctoratului iti da posibilitatea de a explora si a capata experienta in diferite domenii, putand astfel sa alegi mai bine laboratorul in care vrei sa iti desfasori doctoratul", a explicat pentru PaginaMedicala.ro Andrei Ilie.

Doctorandul a intrat insa in contact cu sistemul medical britanic din timpul facultatii cand, beneficiar al unei burse Erasmus, a petrecut opt luni la Universitatea de Medicina din Cardiff. Studentul de atunci a remarcat diferentele existente intre cele doua sisteme de sanatate, din prisma unui viitor medic.

"Partea practica in care interactionezi si examinezi pacientul este mai bine reprezentata in Anglia. O alta diferenta este relatia medic pacient, comunicarea fiind unul dintre elementele pe care se pune cel mai mare accent", a mai adaugat Andrei.

Cercetarea, la nivel celular si molecular al neurostiintelor

Tanarul este interesat de modul in care functioneaza conexiunile intre neuroni. In consecinta, cercetarea acestuia se desfasoara la nivel celular si molecular al neurostiintelor, utilizand tehnici de biologie moleculara, de imagistica si electrofiziologie in cercetare.

"In ultimul an am investigat o parte din mecanismele care pot contribui la scaderea inhibitiei in epilepsie. Folosind un model de epilepsie pe felii de creier, am investigat rolul jucat de un astfel de modulator in reducerea transmiterii sinaptice inhibitorii dupa o criza epileptica. Ulterior am investigat mecanismele celulare responsabile pentru acest efect", a tinut sa precizeze craioveanul, care nu este sigur daca lucrarea sa de doctorat se va mai axa pe retardul mintal si mutatiile suferite de diferite gene cum planuia initial.

In urma cu patru ani Andrei Ilie a primit titulatura de "Cel mai bun tanar cercetator roman" din partea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii. In cadrul Galei Ligii Studentilor Romani in Strainatate din ianuarie 2010, Andrei a fost desemnat "Studentul Anului in Europa".

Autor: Claudia Spridon

6385 vizualizari
Andrei Sorin Ilie
Te invita sa-ti exprimi punctul de vedere aici.
Adauga comentariu 2 comentarii

Pentru a putea scrie comentarii trebuie sa fiti autentificat.

Click aici pentru a va autentifica

paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate