Home Vox medici Articole Prof. Vladimir Belis Medicii legisti la adapost de malpraxis
Vox medici - Doctor Prof. Vladimir Belis
articol pe larg
Prof. Vladimir Belis
Medic legist
11 ani a ocupat fotoliul de
director general la Institutul
National de Medicina Legala Mina
Minovici A reinfiintat Societatea
Romana de Medicina Legala A reluat
publicarea Revistei Romane de
Medicina Legala Presedintele
Comisiei de Bioetica a Academiei de
Stiinte Medicale Romane vezi tot

Medicii legisti la adapost de malpraxis

5 Octombrie 2010

42 ani profesor la catedra de Medicina Legala am mai multor facultati, 17 ani redactor sef al revistei Romane de Medicina Legala, 11 ani director la Institutul Mina Minovici si de 12 incoace ani reprezentant al Romaniei in Comitetul de Bioetica al Consiliului Europei. Acesta este prof. dr. Vladimir Belis, actualmente presedintele Comisiei de Disciplina a Colegiului Medicilor Bucuresti (CMB).

Este un nume cu greutate in medicina legala romaneasca. Probitatea sa morala o demonstreaza. De altfel in anul 2000 a primit Primit din partea Presedintelui Romaniei de atunci Ordinul National "Pentru Merit" in gradul de Mare Ofiter.

Implicarea sa in viata profesionala atat din pozitia de presedinte al Societatii de Medicina legala din Romania, cat si din alte functii pe care le-a ocupat de-a lungul vremii, il face sa fie foarte respectat de colegii sai mai tineri.

Alexandra Manaila (A.M.): Intre munca de medic legist la institut si cea de "judecator" al dosarelor de la Comisia de Etica a CMB care va place cel mai mult?

Vladimir Belis (V.B.): Au o foarte mare legatura cele doua aspecte ale activitatii mele. Ca medic legist sunt de foarte multe ori obligat sa fac expertize inclusiv in domeniul malpraxisului, unde exista un prejudiciu adus pacientului care trebui evaluat din punct de vedere al gravitatii sub aspect medico-legal. Si asta am facut o viata intreaga, lasand la o parte cazurile nefericite mortale care vin tot la noi legistii. Deci intre ceea ce fac aici si ceea ce am facut de-a lungul unei cariere de jumatate de secol exista o legatura. Nu as putea sa spun ca pot sa fac o distinctie intre ceea ce mi-a placut mai mult si ceea ce mi-a placut mai putin. Mi se pare ca fac acelasi lucru si important este ca ceea ce fac imi si place.

A.M.: Cum ati caracteriza doctoranzii de astazi?

V.B.: Este benefica modificarea regulamentului de sustinere atat a tezei cat si a parcursului celor 4 ani de doctorat. Exista o serie de obligatii suplimentare care au menirea si sunt de natura sa amplifice gradul de pregatire. Pe langa niste referate obligatorii, care erau si inainte, trebuie parcurs si un mic stagiu. In plus, pretentiile redactarii tezei au crescut. Se impune publicarea unor referate din lucrarea de doctorat in reviste de circulatie internationala, eventual cotate ISI. Am pregatit in jur de 40-45 de doctoranzi pe care i-am pregatit pana acum (n.red. a coordonat peste 1000 de lucrari de diploma). Eu am obligatia sa ma ocup de ei, ii indrum, iar ei tin intotdeauna legatura cu mine. Asa ca atunci in momentul in care prezinta lucrarea de doctorat, nu le este respinsa. Nu s-a intamplat pana acum, dimpotriva au fost mult e lucrari cotata cu magna cum laude. Sigur nu e doar meritul meu. Eu stiu sa-mi aleg doctoranzii, prin oferirea unor subiecte de natura sa le stimuleze apetitul pentru cercetare.

A.M.: Se inghesuie medicii legisti la doctorat?

V.B.: Am avut o perioada in care erau chiar 10 doctoranzi, dar o mai raresc acum. Chiar anul acesta cand mi s-a propus un sa mi se programeze un numar de lucrari, am spus ca vreau sa fac o mica pauza.
Am deja trei in curs, daca vor mai veni si vor insista cred ca pana la urma voi gasi intelegere la nivelul rectoratului stiintific si cred ca se va suplimenta. Dar asta numai in cazul in care vor fi lucrari pe care chiar nu le pot refuza.

A.M.: Medicul legist roman al anului 2010 este diferit fata de cel din restul Europei?

V.B.: Sunt diferente in legislatie. Legislatia noastra difera fata de cea existenta in Europa Occidentala. Atunci
cand am facut legea privind organizarea activitatii si functionarea institutiilor de medicina legala din Romania (in anii 1996-1998), am fost mai degraba influentat de vechea legislatie de la noi si lucrul acesta se intampla in toate tarile foste comuniste, care aveau o anumita centralizare si nu acceptau expertii independenti.
Cred ca sunt demersuri importante astazi pentru modificarea acestei legislatii, in sensul de a se da expertului (medicului legist expert) si caracterul unei pareri independente de cea a expertului oficial, lucru pe care codul de procedura penala si chiar cel nou prevede, asa incat din acest punct de vedere va mai trebui umblat putin la textul acesta de legi pe care Parlamentul a votat-o si este in vigoare. Insa, nu cred ca exista diferente in ceea ce priveste gradul de pregatire al medicilor legisti romani fata de cei din restul Europei, dimpotriva.
Acest sistem de pregatire este centralizat. Exista un institut national si cinci institute in centrele universitare din tara, unice de dezvoltare a specialitatii, in care rezidentii isi petrec tot timpul condusi de profesori universitari. Sistemul este benefic pentru rezidenti. Nu stiu si cred ca nu exista medici rezindenti in medicina legala in strainatate. Rezidentiatul in medicina legala nu exista in strainatate. Or, daca noi facem un rezidentiat, este un avantaj pentru noi ca pregatire.

A.M.: Dar s-a redus numarul anilor de studiu in rezidentiatul pe medicina legala...

V.B.: Da de la 5 la 4 ani, dar avem stagii de specialitati cu care ne confrumtam cum ar fi: morfopatologia, psihiatria si, in ultimul timp, genetica si ortopedia. Sunt stagii scurte dar importante pentru formarea unui medic specialist. Parerea mea este ca beneficiem de lucruri mai bune din acest punct de vedere fata de alte tari din strainatate.

A.M.: De ce nu pleaca medicii legisti sa munceasca in afara tarii?

V.B.: Nu am auzit sa plece medicii legisti romani, din pricina sistemului diferit de administratre a probatiunii medico -legale. Cei care pleaca sunt din alte specialitati, dar nu din medicina legala. Toate institutele noastre legale sunt dotate foarte bine, iar in Institutul National de Medicina Legala dotarea este exceptionala, fiind chiar de nivel eruopean, atat din punct de vedere al investigatiilor morfo-patologice, cat si toxicologice si mai ales genetice, tiparea ADN-ului este la nivel international. Medicii legisti nu catiga nimic, daca pleaca in alta parte. Si acesta e un motiv pentru care medicii legisti raman.

A.M.: Sunt acuzati de malpraxis medici legisti mai rar ca doctorii de alte specialitati?

V.B.: Nu vad cum am putea sa facem noi o greseala de practica, pentru ca exista o etapizare a expertizei care duce in final in cazul de nemultumiri pana la discutarea respectivei lucrari la nivelul comisiei superioare medico-legale. Este prima expertiza, apoi o noua expertiza, comisia de avizare si control a actelor medico-legale si in final comisia superioara.
Aceasta etapizare a cercetarii unui act medico legal care ajunge pana la cea mai inalta competenta, face ca eventualele erori de practica medicala care s-ar fi putut ivi la nivel de jos sa fie pana la urma corectate la nivelul de sus. Medicina legala este cea mai ferita specialitate. Eu nu imi aduc aminte in cei opt ani de cand sunt aici (n.red. la Colegiul Medicilor Bucuresti) sa fie reclamati medici legisti. Am avut parca o reclamatie acum cativa ani, care era, pe de o parte, nefondata, iar pe de alta parte corectata asa cum v-am spus.Suntem la adapostul acestui dezagrement.

A.M.: Ce dosare are in lucru Comisia de Disciplina a CMB?

V.B.: S-au adunat vreo 80 de dosare in lucru, cele mai multe pe specialitati chirurgicale, dar ca de obicei. Mai nou, avem si cateva pe medicina de familie. Sunt reclamatii destul de numeroase, care vin din partea celor care fac parte din lista unor medici de familie, nemultumiti mai ales de felul in care se face comunicarea. Nu sunt temeinice toate.

A.M.:De cand s-a modificat legea concediilor medicale, aceste acte va dau bataie de cap?

V.B.: Da, sunt concedii medicale reclamate de firme carora li se prezinta un act de concediu si il contesta. Iar la noi se dovedeste ca e temeinc dat acel concediu. De altfel, noi colaboram cu expertiza capacitatii de munca si de cate ori sunt astfel de probleme le cerem parerea. In prezent, o treime din dosare sunt de acest tip si pot spune ca numarul acestora a crescut.

A.M.:In toti acesti ani de cariera cea mai mare satisfactie?

V.B.: Cea mai mare satisfactie mi-a dat-o cariera si lucrul acesta poate oricine sa-l confirme. Este o specialitate atat de deschisa catre toate celelalte, incat nu te poti plictisi in medicina legala, de aceea am si ales-o inca din facultate. Dupa ce am facut stagiu in mediul rural am avut acest gand sa dau la medicina legala. Dupa ce am absolvit cei cinci ani de mediu rural si am venit si mi-a placut. Nu mi-as fi ales altceva, poate o specialitate de chirurgie infantila, fiindca eu am terminat Facultatea de Pediatrie.

Redactor sef: Alexandra Manaila

 

9811 vizualizari
Prof. Vladimir Belis
Te invita sa-ti exprimi punctul de vedere aici.
Adauga comentariu 2 comentarii

Pentru a putea scrie comentarii trebuie sa fiti autentificat.

Click aici pentru a va autentifica

paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate